Løft frem forbildene

8. mar, 2019Blogg, Gir deg tid, Kronikk, Teknologi

«Closing the STEM gap» Skriver Microsoft, og slår et slag for å engasjere jenter i alle aldre i STEM. STEM står for: science, technology, engineering, and mathematic, og er viktige utdanningsretninger hvor kvinner er sterkt underrepresentert.

«Closing the STEM gap» Skriver Microsoft, og slår et slag for å engasjere jenter i alle aldre i STEM (science, technology, engineering, and mathematic)

Kanskje handler det mye om at vi rett og slett ikke kommuniserer til jenter at de er en viktig stemme i utviklingen? Hvis du ser rundt deg er det fint lite som ikke berøres av teknologi i 2019. Tenk så synd det er å bare få et perspektiv når det gjelder noe så viktig som verdens utvikling? Smarttelefonen har revolusjonert hverdagen vår med alt fra betalingsløsninger, legetimer via app og samhandling fullstendig uavhengig av hvor du er. Hvorfor er det så få jenter og kvinner søker seg til teknologien?

Vår tidligere salgs og markedssjef Marie Gjære Gundersen har skrevet noen flotte ord om hva vi kan starte med for å vise jenter at dette er høyaktuelle fag for alle kjønn. Les hennes kronikk under videoen til Microsoft.

 

 

7. Mars 2018, dagen før kvinnedagen, kåret ODA – Women in Tech Network og Abelia Norges 50 fremste teknologi-kvinnerEn av disse er Christine Spiten (27) i selskapet BlueEye Robotics. Sammen med sine medgründere har hun utviklet en undervannsdrone som er solgt for millioner globalt, allerede før den er satt i produksjon. Spiten har også kommet med på det amerikanske magasinet Forbes’ 2018-liste over de 30 mest innflytelsesrike teknologene i Europa under 30 år.

Et annet eksempel fra listen er Karen Dolva (27) i No Isolation, som har utviklet roboten AV1, som hjelper langtidssyke barn med å kunne delta i både det sosiale og faglige på skolen mens de er borte. Nå har selskapet også lansert KOMP, en løsning som gjør det lettere for eldre å holde kontakten med sine nærmeste.

Jeg ønsker å trekke frem Spiten og Dolva som inspirasjon – som forbilder og eksempler rettet spesielt mot alle foreldre som nå skal hjelpe sine jenter med å velge utdannelse.

For fortsatt tenker svært mange det samme som jeg selv gjorde frem til for få år siden; at teknologistudier og -stillinger er for «datainteresserte», og først og fremst menn. Så oppdaget jeg at jeg ikke kunne tatt mer feil, da det begynte å gå opp for meg hva teknologi faktisk handler om.

Det er teknologi som i dag og fremtiden lar oss skape en grønnere verden, en mer bærekraftig eldreomsorg, en mer effektiv sykdomsbekjempelse. Det er teknologi som vil gi gjennombrudd innen læring og utjevning av sosiale forskjeller. Teknologi er verdens mest spennende fagområde, der man har muligheten til å utrette enormt mye for samfunn og mennesker. Som en ekstra bonus ligger alt til nå rette for å få tatt topp-utdannelser i både innland og utland, samtidig som virkemiddelapparatet bidrar raust med både penger og faglig støtte til de som er innovative og ønsker å starte egen bedrift. Vil du heller være ansatt, er det et skrikende behov for dyktige hoder innen både privat næringsliv og det offentlige.

Så – les mer om Dolva og Spiten, og se sistnevntes innlegg fra TEDx i Trondheim i fjor. Lær også om de andre dyktige kvinnene som går foran – bli inspirert, og del inspirasjonen med kolleger, familie og bekjente. Verden trenger alle talentene, ikke bare halvparten.

 

 

Marie Gjære Gundersen

Kundeansvarlig i Avento & prosjektleder i Next Digital

Hosted by Adcom Kristiansund

Designed by Linn Alnes Djuvsland

Personvernerklæring

© 2023 Adcom

FØLG OSS!

KONTAKT OSS!

Adcom Førde: 57 72 35 00
Adcom Kristiansund: 71 67 84 90
Adcom Molde: 71 25 06 40
Adcom Narvik: 76 94 43 77
Adcom Volda: 70 05 51 50
Share This