Microsoft 365 med eller uten backup?

Jeg vil ha tilbud på backup

Mange tenker kanskje at en skytjeneste ikke trenger backup, eller at det allerede eksiterer i løsningen? Svaret der er nei, det finnes ikke backup av din Microsoft 365-løsning ut av boksen.

Bruker du sikkerhetsbeltet i bilen?

La oss dra en parallell: Bruker du sikkerhetsbelte når du kjører bil? Eller, har du brannforsikring på huset?

Man har jo ingen av de delene fordi man forventer å krasje, eller at huset brenner opp, men man tar forholdsregler for å unngå potensielt kritiske situasjoner. Det sikkerhetsbeltet og brannforsikringen har til felles med backup er at det kan ha katastrofale følger, hvis man ikke har det på plass.

 

Vet du hvor lang tid dere ville brukt på å stable bedriften tilbake på beina etter et eventuelt datatap?

La oss si at dataen aldri kommer tilbake – hvor mye setter det dere tilbake i tid? Det koster å ikke være i normal drift, og det kan potensielt bety undergangen.

 

Da Hydro ble angrepet i 2019 anslo de at det kostet mellom 550 og 650 millioner, dette til tross for at Finansdirektør Eivind Kallevik sa til digi.no: «Hydro har «gode backupsystemer og -rutiner». Tilbakeføring av ferske sikkerhetskopier vil ifølge ham være hovedstrategien for å raskest mulig komme tilbake til en normalsituasjon.»

 

Microsoft tar ikke ansvar for datatap

Microsoft fraskriver seg alt ansvar for eventuelt datatap i sine service-avtaler. Her har med andre ord Microsoft fri rygg, og alt ansvaret for datasikkerhet ligger på en selv.

Det meste datatapet skjer ved uhell

Men skyløsninger er jo så sikre?! Vi har gode sikkerhetsrutiner rundt passord og bruk av maskiner.

Det er vel og bra, men viste du at 71% av datatap skjer på grunn av menneskelig feil eller forsmådde ansatte? Med andre ord; løsningen kan være så trygg og god den bare vil – det skal et feiltrykk til fra en ansatt med tilganger, og så har du en potensiell krise innen 30 dager*, hvis du ikke oppdager at filene er borte.

(*Alt som slettes legges i papirkurven i 30 dager, men her er det ingen garantier. Utover de 30 dagene, hvis man ikke skulle oppdage at man har slettet noe feil, er man helt i beit – for da er filene for lengst både slettet og overskrevet av annet innhold. Ergo, umulig å hente tilbake.)

 

Vi anbefaler dobbel backup

 

Vi anbefaler at alle har minimum to backuper, på to forskjellige plasser. En god sikring er å både ha en enkel og godt kompatibel skybackup, samt en fysisk backup på en disk, en server eller på god gammeldags tape.

Grunnen til at vi også anbefaler en fysisk backup, er at denne kan du koble fra internett – og vil dermed ikke være sårbar for eventuell hacking og kryptolock-virus. Det skal selvsagt mye til å bli hacket både på Office 365, og i backup-skyen, men en sky- og en fysisk backup er en god tommelfinger-regel for å sikre seg mot omtrent alt.

Torbjørn er en dedikert sikkerhetsnerd med en løsning for alt. Han jobber med mange forskjellige bransjer, og har alltid et godt begrunnet svar for løsningen han velger.

Relaterte innlegg

Vi tar pulsen på din IT-helse

Vi tar pulsen på din IT-helse

En dårlig IT-helse kan i verste fall gjøre det umulig for deg og dine kollegaer å jobbe. Når tok du sist pulsen på arbeidsdagen din? Vi går hardt ut, og sier at IT-helsa på jobb er like viktig som din egen helse. Vi kartlegger din IT-helse og gir deg verdifulle råd til hvordan du kan senke pulsen i din bedrift.

les mer
Innspilling av webinaret om sikkerhetspolicy

Innspilling av webinaret om sikkerhetspolicy

En sikkerhetspolicy er bedriftens kjøreregler i all databehandling, om hvor data lagres, backuprutiner, hvordan man håndterer sikkerhetsbrist, passordregler, etc. Vi gir dere veiledning på hvordan man lager en skuddsikker sikkerhetspolicy for deres bedrift.

les mer
Innspilling av webinaret om backup

Innspilling av webinaret om backup

Hvilke kilder er det til datatap, og hvordan tar man høyde for det? Den beste måten å sikre seg mot datatap og driftsstans er god backupløsninger. Vi tar dere gjennom både lokal- og skybackup, og stiller noen viktige spørsmål til hvor data bør lagres og hvordan den bør sikkerhetskopieres.

les mer

Hosted by Adcom Kristiansund

Designed by Linn Alnes Djuvsland

Personvernerklæring

© 2023 Adcom

FØLG OSS!

KONTAKT OSS!

Adcom Førde: 57 72 35 00
Adcom Kristiansund: 71 67 84 90
Adcom Molde: 71 25 06 40
Adcom Narvik: 76 94 43 77
Adcom Volda: 70 05 51 50
Share This