Tyver, hackere og nettkriminelle elsker gratis WiFi

Slurver du med nettsikkerheten? Når du er på reise, eller kanskje bare en tur på en kafé, kobler du deg til gratis WiFi? De aller fleste foretrekker å bruke WiFi fremfor å benytte mobilt bredbånd, men betyr det at det er trygt eller fornuftig? Du får gratis internettilkobling hos for eksempel NSB, Flybussen, Avinor, hoteller, kjøpesenter, restauranter, osv. Det er fristende med gratis, åpent nettverk, som ofte til og med er uten passord. Hvis du kobler deg til slike nettverk må du beskytte deg slik at kriminelle ikke så lett kan utnytte deg.

På et åpent trådløst nettverk med ukrypterte data er det skremmende enkelt for en hacker å få tilgang på dine bilder, videoer og meldinger. Det er til og med enkelt å lage et falskt nettverk som du kobler deg opp mot. I slike tilfeller tror du at du kobler deg til nettverket til en stor og kjent bedrift, mens i realiteten er det en nettkriminell sitt nettverk du er tilkoblet. Det du foretar deg på dette nettverket blir overvåket og de kan avsløre dine brukernavn, passord og kredittkortinformasjon. På denne måten er det selvsagt også mulig å infisere ditt utstyr med ondsinnet programvare. Nå tenker du nok at jeg overdriver bare for å skremme deg, men når det gjelder gratis WiFi er det en helt reell trussel.

Du kan selvsagt benytte deg av trådløse nettverk, men det er viktig at du vet hva du gjør og tar forholdsregler. Når du bruker et åpent trådløst nett må du ikke koble deg til nettbanken din eller handle i nettbutikker, eller lignende, hvor din kredittkortinformasjon brukes. Selv pålogging til Facebook eller e-post er problematisk. Det er går fint å lese nyhetene på web, se på YouTube eller søke etter informasjon, men all informasjon du ikke vil at skal kunne ses av hvem som helst må du unngå. Se for deg at når du er tilkoblet et slikt nettverk bør det du gjør være så uskyldig at du gjerne kunne hatt noen som sto og så over skulderen din.

Viktige tips:

  • Bruk mobilt bredbånd hvis du har det. Det er mye tryggere å bruke enn åpne nettverk.
  • Hold operativsystem, nettleser, brannmur og sikkerhetsprogram oppdatert.
  • Pass på at du bruker det riktige nettverket. Hvis du ikke vet hvem det er sitt nettverk bør du ikke koble deg til det.
  • Sørg for at ditt utstyr ikke er satt opp til å automatisk koble seg til gratis WiFi når det er tilgjengelig. I tillegg bør du klikke på «glem dette nettverket» eller «slett nettverk» når du er ferdig med å bruke det.
  • Husk å alltid bruke forskjellige passord på forskjellige nettsteder.
  • Bruk to-trinns-innlogging der det er mulig. I tillegg til vanlig innlogging tilbyr mange nettsteder å for eksempel sende en tekstmelding med en ekstra kode man trenger for å logge seg inn. Da kan ikke uvedkommende komme seg inn på kontoen – selv om de har brukernavnet og passordet ditt.
  • Gi ikke fra deg sensitiv informasjon på åpne trådløse nettverk.

Save

Save

Share This