Krona på verket – Romsdalsmuseets nye juvel

17. sep, 2016Blogg, Fornøyde kunder

9. februar i år åpnet statsminister Erna Solberg Romsdalsmuseets 3500 kvadratmeter store nybygg ”Krona på verket” i Molde. Den karakteristiske trebygningen har fra første dag skapt engasjement og høstet hederlig omtale, samtidig som besøkende har møtt opp i hopetall. Adcom Molde er med som stolt leverandør av det meste av IT-relaterte produkter og løsninger.

Det er ingen tvil om at ”Krona” er et landemerke, der hun majestetisk strekker seg mot himmelen, omgitt av gamle, tradisjonelle museumsbygninger. I tett samarbeid med Reiulf Ramstad Arkitekter har Stiftelsen Romsdalsmuseet valgt en moderne og oppsiktsvekkende trearkitektur for sitt nye formidlings- og magasinbygg, som utvendig signaliserer sterke bånd til den fjell- og naturpregede regionen det hører hjemme i, og som innvendig byr på et delikat og anvendelig flerbrukssenter for et bredt spekter av målgrupper. Adcom Molde har blant annet levert lønnssystem, server, trådløst nettverk, PC-er, telefoni og bildebehandlingssystemet Fotoware til Romsdalsmuseet.

 

 Starten på en ny epoke 
– Vi er utrolig stolte og glade for å endelig ha fått alt dette på plass, smiler formidlingsleder Hilde S. Kvennes. – Det er en helt ny hverdag her nå. Bare en så grunnleggende ting som det å kunne ha helårsdrift, man har på en måte ikke et fullverdig museum så lenge man ikke har mulighet til dette. Administrasjonsbygget som lå her fra før var i realiteten mer som ei brakke. Det ga ikke tilstrekkelig gode fasiliteter for hverken bevaring og fremvisning av samlingene, og var heller ikke egnet for å verken besøke eller arbeide i.

 

– Det er fantastisk å ha fått lyse, innbydende og spennende lokaler, fortsetter Kvennes. – De både inspirerer, gleder og gir svært god funksjonalitet. Noe av det aller viktigste er naturligvis at museumsgjenstandene kommer til sin rett og kan tas langt bedre vare på enn tidligere. I tillegg til rundt 100 bygninger på ulike steder i Romsdal forvalter Romsdalsmuseet 25.000 gjenstander, 2 millioner fotografiske negativer og 500 hyllemeter arkiver. Mye av dette har i mange år vært lagret i mørke kjellere og dårlig ventilerte rom, noe som dessverre også tilfellet hos mange andre norske museer.

Museumsdelen av ”Krona” inneholder blant annet gjenstandsmagasin for de romsdalske samlinger, arkiv for historiske fotografier og Romsdalsarkivet. «Romsdalshistorier» er en ny fast utstilling som forteller om romsdalingen og livsvilkårene i regionen gjennom ulike tider, og rommet for skiftende utstillinger vil årlig ha 5-6 utstillinger, både egne og andre. Bygget har i tillegg fått et eget nytt “Schwittersrom”, der interiøret fra Merzhytta på Hjertøya utenfor Molde vises i en egen installasjon, i tillegg til malerier, en skulptur og omfattende dokumentasjonsmateriale.

Videre forteller Kvennes at man nå vil være aktuell for vandreutstillinger i langt større grad enn tidligere. Eksempelvis søkte Romsdalsmuseet for en tid tilbake om å få Nasjonalmuseets utstilling ”Den lengste reisen (1940-1945)” innom Molde, den omhandler kongefamiliens lange, ufrivillige utenlandsopphold under 2. verdenskrig. – I og med at både steder og mennesker i Romsdal spilte en sentral rolle i forbindelse med flukten fra Norge, hadde det vært spesielt interessant å fått presentere utstillingen her. Tilbakemeldingen var imidlertid: ”Molde har ikke lokaler til å huse slike utstillinger”. Det har vi nå fått, og det er utrolig kjekt.

 

Rom for alle

Kvennes forteller at totalinntrykket nok er det hun er aller mest fornøyd med, samt de mange tilbakemeldingene på at utstillingene faller godt i smak hos de besøkende. – Her er det rett og slett gode rom å være i. Ta for eksempel biblioteket – vi driver ikke med utlån av bøker, men man kan komme hit og bare nyte rommet; lese, skrive eller slappe av. Det er også et fint sted for å holde lesestund for barn, og ha forfatterkveld eller lignende. Med det nye bygget kan vi generelt huse mange ulike typer begivenheter, være vertskap for blant annet konserter, møter og foredrag. I det ene utstillingsrommet er det en helt spesiell akustikk, der har det allerede vært et musikalsk arrangement. I tillegg har vi auditoriet med plass til 90 mennesker samt topp lyd- og bildeutstyr, og det går også an å samle små og større grupper i kaféen.

– Vi har fra første dag opplevd at mange har lyst til å komme hit og gjøre ulike ting – ta i bruk bygget på sin måte. Det vil bli et bredt spekter av aktiviteter i tiden som kommer, og dette ser vi svært positivt på. Ekstra bra er det nettopp fordi det er et museum og delvis statsstøttet.
”Krona på verket” er blitt et levende bygg som gir opplevelser og merverdi til alt fra barnefamilier og turistnæring til næringsliv og musikkmiljø.
 

På tid og på budsjett

Byggearbeidet startet opp i 2014, og museets egne ansatte har vært tungt involverte i hele prosessen. – Det har vært krevende, lærerikt og interessant, forteller Kvennes. – Og så må jeg jo si at vi er veldig tilfredse med å ha kommet i mål innenfor rammene som ble satt, det er stas. Vi har vært heldige og hatt med en svært erfaren og dyktig prosjektleder fra fylkeskommunen, som har holdt alle hardt i tømmene og har en stor del av æren for at man traff så godt med beregningene. Dette har han gjort sammen med Moldefirmaet XPRO som hadde byggeledelsen. Kostnaden var budsjettert til 145,5 millioner kroner, prosjektet har vært et spleiselag mellom Romsdalskommunene, Møre og Romsdal fylke og Staten.
 
Den arkitektoniske utformingen har fått mange lovord både nasjonalt og internasjonalt, samtidig har den også skapt en viss debatt. Flere har stilt spørsmålstegn ved plasseringen tett inntil den eksisterende, tradisjonelle museumsbebyggelsen, som utvilsomt står i sterk kontrast. – Slik vi selv ser det, sier Kvennes, er oppmerksomheten rundt arkitekturen et pluss, uansett om ikke alle er helt enige i alt. Slik vil det alltid være. 
 
Arkitekt Reiulf Ramstad har hentet inspirasjon til takkonstruksjonen fra fjellene som omkranser Molde, de 222 toppene på andre siden av fjorden, fra bygninger i byen med tårn og spir, og fra brudekronen på Romsdalsmuseet – derav «Kronen på verket». I et intervju med Byggeindustrien uttaler han: – Bygget ivaretar historie, tradisjon og landskap gjennom materialbruk og form. Vinduene er plassert etter aktiviteten innendørs, slik det ble gjort i tidligere tider. Byggematerialet er gammelt og tradisjonsrikt og takkonstruksjonen gjenspeiler det romsdalske alpelandskapet. Jeg håper at alle i Romsdal skal bli stolt av dette bygget og assosiere seg med det.
 
”Opprinnelig reiste vi til Oslo og presenterte et mindre og billigere prosjekt. Men vi ble bedt om å reise hjem igjen og komme opp med noe nytt. Jeg er glad for at vi nå har tatt oss råd til et samtidsbygg som setter varige spor etter oss, et slags fotavtrykk av vår tid inn i historien. At vi kan se oss tilbake og si: Dette fikk vi til i 2015.”
– Jarle Sanden, direktør Romsdalsmuseet.

TEKST / Marie Gjære Gundersen
FOTO / Romsdalsmuseet

La oss ta en prat om hvordan du kan spare tid

Stein Andre er it-konsulent i Molde og har jobbet med Microsoft i 10 år. Han er en kløpper i Office 365 sine løsninger, og har alltid et smil på lur.

Relaterte innlegg

Vi tar pulsen på din IT-helse

Vi tar pulsen på din IT-helse

En dårlig IT-helse kan i verste fall gjøre det umulig for deg og dine kollegaer å jobbe. Når tok du sist pulsen på arbeidsdagen din? Vi går hardt ut, og sier at IT-helsa på jobb er like viktig som din egen helse. Vi kartlegger din IT-helse og gir deg verdifulle råd til hvordan du kan senke pulsen i din bedrift.

les mer
Innspilling av webinaret om sikkerhetspolicy

Innspilling av webinaret om sikkerhetspolicy

En sikkerhetspolicy er bedriftens kjøreregler i all databehandling, om hvor data lagres, backuprutiner, hvordan man håndterer sikkerhetsbrist, passordregler, etc. Vi gir dere veiledning på hvordan man lager en skuddsikker sikkerhetspolicy for deres bedrift.

les mer
Innspilling av webinaret om backup

Innspilling av webinaret om backup

Hvilke kilder er det til datatap, og hvordan tar man høyde for det? Den beste måten å sikre seg mot datatap og driftsstans er god backupløsninger. Vi tar dere gjennom både lokal- og skybackup, og stiller noen viktige spørsmål til hvor data bør lagres og hvordan den bør sikkerhetskopieres.

les mer
Share This