Våre liv leves i stadig større grad på nettet. Både hjemme og på jobb er vi tilkoblet via både pc, nettbrett og telefoner. Vi er sosiale på nett, betaler regninger på nett og handler på nett. Det er lettvint og tidsbesparende, men det gjør oss også sårbare overfor datatyveri og nettbaserte svindler. Det aller viktigste du må gjøre for å sikre deg og dine data er å bruke gode passord.

Her er noen råd for å lage gode passord:

  • Bruk alltid minst 8 tegn i et passord.
  • Ha heller et lengre passord enn et avansert passord (et passord på 10 tegn vil en hacker kunne knekke på under 1 uke, mens et passord på 15 tegn vil kunne ta mange tusen år)
  • Bland gjerne små og store bokstaver, tall og spesialtegn i passord.
  • Ikke overvurder nytten av å bytte ut bokstaver med tall eller spesialtegn, bruk heller lengre passord f.eks. er «sandsjøsolsommer» mye tryggere enn «Sol$0mm3R»
  • Unngå ord fra ordbøker, navn eller mailadresser
  • Ikke bruk samme passord flere steder

Passord-hvelv

Det blir fort mange passord å huske på og vi vil derfor anbefale at du skaffer deg et passord-program, som for eksempel LastPass, Dashlane, LogMeOnce eller 1Password. Disse programmene vil huske alle passordene for deg og har svært høy sikkerhet rundt sine databaser og program.

LastPass er et godt passord-program som kan brukes både på pc og Android/iOS/Windows Mobile. Her får du et passord hvelv, en passordgenerator og en nettleser alt i ett program. LastPass har et ganske komplett program tilgjengelig i gratisversjon, men du kan også kjøpe en utvidet versjon av programmet for $12 per år.

Dashlane er et passord-program som kan brukes på pc og Android/iOS. Programmet lar deg opprette, kryptere og lagre passord og kredittkort eller annen personlig informasjon i sitt hvelv. Dashlane har et komplett program tilgjengelig i gratisversjon, men en utvidet versjon er også tilgjengelig for $40 per år.

LogMeOnce Password er et innovativt passord-program som kan brukes på pc/mac og Android/iOS. Programmet har svært god funksjonalitet tilgjengelig i gratis-versjonen, men du kan også kjøpe tillegg fra $12 per år.

1Password er et populært og godt passord-program for pc/mac og Android/iOS. I tillegg til passord kan du også lagre kredittkort, personlige opplysninger og lisenser. Du må betale en årlig sum per bruker og denne kan da brukes på flere enheter. Pris for 1 bruker er $36 per år, eller $60 per år for en familielisens (5 personer)

Vi gjør oppmerksom på at Adcom ikke forhandler disse programmene og at dette kun er et utvalg av de mest brukte/anbefalte programmene.

Save

Share This