Adcom gir deg tid, KFBH gir deg helse

sep 9, 2015Blogg, Fornøyde kunder, Gir deg tid, Tjenester

Kristiansund Felles Bedriftshelsetjeneste er en medlemsorganisasjon med mellom 150 og 160 medlemsbedrifter. De holder til ved havna i trivelige Hollendergata, og er totalt 9 ansatte. Vi har tatt en tur innom for å finne ut mer om hvordan damene i KFBH jobber for å gi sine medlemmer best mulig arbeidshelse.

Kristiansund Felles Bedriftshelsetjeneste er en medlemsorganisasjon med mellom 150 og 160 medlemsbedrifter. De holder til ved havna i trivelige Hollendergata, og er totalt 9 ansatte. Vi har tatt en tur innom for å finne ut mer om hvordan damene i KFBH jobber for å gi sine medlemmer best mulig arbeidshelse.

Fokus på kjernevirksomheten

– Har Knut (Bjørkmo, red.anm.) sladret på hvor lite datakyndige vi er nå eller, ler Turid Ødegård, daglig leder i KFBH. Hun fortsetter: – Ofte står han bare der og gliser av meg når han ser hvor lite peiling jeg har, og det er kanskje nettopp derfor han har så stor verdi for oss som fast kontaktperson hos Adcom Kristiansund. Det har han vært så lenge jeg kan huske. Jeg begynte her i 2002, og har alltid forholdt meg til Knut, noe jeg setter veldig pris på. Ved å ha Adcom i ryggen kan KFBH holde fokuset på sine kjerneområder og derfor være «elendig på data» med god samvittighet.

KFBH startet opp i 1987 og er de som har holdt på desidert lengst innen bedriftshelse i Kristiansund.Organisasjonens tjenester strekker seg i dagdessuten langt utover byens grenser, selv om de skriver Kristiansund i firmanavnet sitt. Nylig kunne 6 nye Nordmørs-kommuner ønskes velkommen på medlemslisten; Kristiansund, Averøy, Smøla, Halsa, Eide og Gjemnes. – Vi er organisert som et samvirke, forteller Ødegård videre. – Det er medlemsbedriftene våre som eier oss. Noe som også er viktig å få med er at vi er non-profit. Vi har ikke noen kommersiell agenda, og skal egentlig bare dekke inn lønn og drifting av kontoret via medlemskontingentene, slik at vi går i null.

Arbeidshelsen først

De ansatte i KFBH har bred kompetanse og holder på med mye forskjellig. – Vi har veldig varierte arbeidsdager; én dag kan jeg sitte inne og gjøre mye kontorarbeid, mens vi i forrige uke eksempelvis var to dager i Florø for å gjøre helseundersøkelser. En underavdeling av medlemsbedriften Vestbase holder til der, og vi gjorde både hørselstester og pusteprøver for å sjekke om ansatte har optimal arbeidshelse. 

-Allsidigheten er kjernen i det vi driver med, og deter det viktig for oss å presisere, sier Ødegård og fortsetter: – Vi har ansatte med bred kompetanse. I KFBH finner du alt fra lege, sykepleier og fysioterapeut, til ergoterapeut og yrkeshygieniker.

Kurativ og behandlende virksomhet er det imidlertid fastlegen som skal ta seg av. Hos oss har arbeidshelsen høyeste prioritet, og Arbeidsmiljøloven er vår «bibel», det er den vi jobber ut i fra. Vi er naturlig nok også opptatte av å selv praktisere det vi lærer bort, her står for eksempel min kollega Ida veldig ergonomisk riktig, viser Ødegård. – Hev og senk-pult pluss vippebrett under bena gjør at kroppen får en korrekt arbeids-stilling.I følge lovdata.no sier første ledd i Arbeidsmiljøloven at formålet er å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger, og med en velferdsmessig standard som til enhver tid er i samsvar med den teknologiske og sosiale utvikling i samfunnet.

– Vi driver mye med undervisning til våre medlemsbedrifter. Vi har alt fra HMS-kurs til kurs i kjemikaliehåndtering og oppfølging av sykefravær og sistnevnte er en stor del av jobben. I første omgang vil vi forhindre at folk blir sykemeldt, men vi hjelper også med å tilrettelegge slik at de som først har blitt sykemeldt kan komme tilbake til jobb.

Ødegård nevner også at KFBH sertifiserer røykdykkere hos Avinor. – De må gjennom enrekke fysiske og medisinske tester. Blant annet må de gå på en tredemølle i x antall minutter med en 18 kilos tung sekk på ryggen. Med denne må de også ta push-ups, hang-ups og knebøy, og dette er jo for å sjekke arbeidsformen rett og slett.

 

Blide damer 

Det er med andre ord en salig blanding av arbeidsoppgaver og kompetanse i Hollendergata, men en fellesnevner virker å være et veldig smittende og godt humør. – Skal vi prøve å få tatt noen bilder, spør undertegnede, og de smørblide damene blir kalt inn, en etter en.

– Det passer veldig bra, smiler Ødegård. -Jeg skal nemlig ta influensavaksine i dag, og har ventet til du kom slik at du kunne forevige øyeblikket. Enda ei trivelig dame kommer ut fra et kontor. Karin Skaget er en av bedriftssykepleierne på huset, og setter gladelig vaksine på sin daglige leder.

På laboratoriet har de all slags utstyr stående, der kan de blant annet ta blodprøver og gjøre andre undersøkelser. I et hjørne av rommet står en stor grå boks med en benk inni og et lite vindu ut mot rommet. – Dette er hørselsburet vårt. Her tar vi tester på de som trenger det. Kanskje du vil ha en sjekk Karin? Bedriftssykepleier Karin setter seg inn i hørselsburet, og poserer villig for undertegnede som knipser i vei. – Vi skulle jo hatt noen bilder av et apparat også, sier Ødegård. Vi følger henne opp ei trapp. Her sitter Kari Width, en av de andre bedriftssykepleierne på huset, med en liten koffert foran seg. Kofferten er utstyrt med mange forskjellige deler beskyttet av blå skumgummi, og Kari løfter det opp slik at vi får se nærmere.

– Dette er det apparatet vi bruker for å måle luftkvaliteten i forhold til kjemikalier og lignende, kan hun fortelle.

Med andre ord favner de feltet sitt bredt i Kristiansund Felles Bedriftshelsetjeneste, og dedeler gjerne av sin hverdag med stor iver.
– Ingen dager er like for noen av oss, men det likervi. Og skulle vi noen gang ha tekniske problemer, er det godt å vite at vi bare kan ringe til Knut, avslutter Ødegård.

Tekst & Foto / Linn A. Djuvsland

Likte du det du leste og vil ha mer? Fyll ut skjemaet under da vel!

* indicates required

Relaterte innlegg

Adcom – Gir deg tid

Tid er en av de mest kostbare ressursene i norske bedrifter. Det er heller ikke tvil om at lønnsnivået i Norge krever at man arbeider så effektivt som mulig, men uten at dette får negative konsekvenser for de ansatte. Vårt mål er at bedriften skal ha både høy...

les mer
Share This