Teknologisk tilbakeblikk: bærbar datamaskin
For 50 år siden, den 9. desember i 1968 var verden vitne til det vi i ettertid kaller «The mother of all demos». Har du hørt om Douglas Engelbart?
For 50 år siden, den 9. desember i 1968 var verden vitne til det vi i ettertid kaller «The mother of all demos». Har du hørt om Douglas Engelbart?
Douglas Engelbart, datamusens far og han som holdt «the mother of all demos». Foto: wired.com
1968
Douglas Engelbart er i senere tid kjent for å ha oppfunnet Datamusen, men han var også den første som viste en demonstrasjon av et komplett maskin- og programvaresystem som de kalte oN-Line System (NLS). Den 90 minutter lange presentasjonen ble holdt av Douglas Engelbart på en datakonferanse i San Francisco og viste et mange av de fundamentale elementene som moderne pc’er er bygd opp av.
- Windows
- hypertext
- grafikk
- effektiv navigasjon
- kommando-input
- videokonferanser
- mus
- tekstbehandling
- dynamisk linking av filer
- versjonskontroll
- endringer og samarbeid i sanntid
oN-Line System viste seg å være en forgjenger til lignende prosjekter som Xaerox PARC tidlig på 70-tallet. Den underliggende teknologien banet også vei for både Apple Macintosh og Microsoft Windows grafiske operativsystem på 80- og 90-tallet.
Xerox Alto Foto: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Xerox_Alto_mit_Rechner.JPG
1973
1. mars i 1973 kom den første maskina med et operativsystem som var basert på et grafisk brukergrensesnitt.
GUI, forkortelse for engelske: Graphical User Interface (uttales «gooey») er et brukergrensesnitt for dataprogrammer som gjør det mulig for brukeren til å samhandle med datamaskinen via anordninger som tastatur, datamus, datapenn og lignende.
Xerox Alto, en maskin med tastatur, datamus med tre knapper og en skjermoppløsning på 606×808 pixler. Altoen ble velkjent i Sicilon Valley og dens GUI ble sett på som framtidens databehandling. I 1979 arrangerte en kar ved navn Steve Jobs et besøk til Xerox PARC, hvor Apple-personell skulle få en demonstrasjon av teknologien til Xerox i bytte mot at Xerox skulle få kjøpe aksjer i Apple. Etter to besøk, brukte Appleingeniørene konseptet til å introdusere Apple Lisa og Macintosh-systemet.
1981
Hvis vi spoler fram til 3. april i 1981 møter vi «Osborne 1», den første masseproduserte bærbare datamaskinen. På grunn av programvaren som fulgte med Osborne 1 ble den en klar bestselger, særlig i Norge, med sin prislapp på 1795 dollar (litt over 40.000,-). Tekstbehandleren og regneark-programvaren som fulgte med var i seg selv verdt ca 1500 dollar.
Rundt samme tid kom det også en IBM PC på markedet, men den var basert på en annen prosessor, og mye dyrere. Det som skulle vise seg å ta knekken på Osborne 1 var derimot at de ikke var IBM-kompatible, og da IBM fikk masseutbredelse grunnet et prisfall, førte dette til salgssvikt hos Osborne, og så konkurs.
Spec:
Vekt: 10,7 kg (omtrent like tung som en ettåring)
Skjerm: 5 tommers skjerm (0,3 tommer mer enn iPhone 8)
Lagringsplass: Den hadde ikke harddisk, men to diskettstasjoner a 92kb
For å oppklare: 92kb er 0,0000092 GB.
Et enkelt word-dokument kan være på alt mellom 15 – 115kb, så her gjaldt det å kjøpe inn disketter.
Batteritid: 0 timer, den hadde ikke batteri, men måtte stå med strømkabelen i for å virke. Likevel ble den betegnet som bærbar fordi den ble håndholdt når du pakket den sammen.
Rundt samme tid kom det også en IBM PC på markedet, men den var basert på en annen prosessor, og mye dyrere. På grunn av programvaren som fulgte med Osborne 1 ble den en klar bestselger, særlig i Norge, med sin prislapp på 1795 dollar (litt over 40.000,-). Tekstbehandleren og regneark-programvaren som fulgte med var i seg selv verdt ca 1500 dollar. Det som skulle vise seg å ta knekken på Osborne 1 var derimot at de ikke var IBM-kompatible, og da IBM fikk masseutbredelse grunnet et prisfall, førte dette til salgssvikt hos Osborne, og så konkurs.
Foto: Faksimile, Dagens Næringsliv
1993
Hvis vi spoler fram til 1993, så skjedde det noen småting:
- Win NT 3.1 (Server) fra Microsoft
- World Wide Web (www) ble frigitt av CERN og dermed gjort offentlig tilgjengelig.
- Mosaic nettleser
- Oslonett åpner sin webtjener for publikum på nettleseren Mosaic
- Første betautgaven lanseres av Linuxdistribusjonen Debian
- Første versjon av operativsystemet FreeBSD blir lansert
- MS DOS 6.0
- Pentium Processor lanseres
- Apple Newton
- Thomas Watson døde – Hørt om IBM Watson?
Ultra HiNote 2000
1998
I 1998 skrev itavisen om Ultra HiNote 2000: «en av de mest elegante mobil-PCene vi har sett. Den slanke, grå boksen er bare 3,8 cm tykk og veier 3,3 kilo.»
Spec:
Vekt: 3,3kg (omtrent like tung som en nyfødt baby)
Tykkelse: 3,8 cm (Ca en snickers er bred)
Skjerm: 14,1-tommer
Her skriver de følgende: Det som i første rekke imponerer, er maskinens krystallklare 14,1-tommers skjerm med 1024×768 punkters oppløsning (se bilde under for sammenligning av oppløsing)
Lagringsplass: 4,1 GB harddisk (Et par raw-bilder og en ppt-presentasjon med bilder.. Evt. En 4k-film. Til sammenligning har Onedrive for business lagringsplass på 1000GB (1TB) pr bruker)
Batteritid: 4 t 18min (TR-batteritest viste en imponerende batterilevetid, skriver itavisen)
Pris: 31.300 i 1998-kroner (47.190 i 2018-kroner)
2018
I dag leverer vi Lenovo X1 Carbon med en spec man sikler av.
Spec:
Vekt: 1,13 kg (Litt over en sukkerpose)
Tykkelse: 1,6 cm (Ca like tykk som en kortholder)
Skjerm: 14-tommer med 1920 x 1080 og opp til 2560 x 1440 i oppløsning (Se bilde for sammenligning)
Lagringsplass: Fra 126BG SSD – 1TB
Batteritid: Opptil 15t
Pris: fra 16.500 ,- til ca 30.000,-
Alt dette har skjedd de siste 50 årene, og hvem aner hvor vi skal? Vi har lang fartstid i bransjen, og lever av å gi våre kunder tid sin sin kjernevirksomhet. I det legger vi at vi strekker oss langt for å levere de løsningene som passer best for nettopp deg og din bedrift! Vi jobber hver dag for å holde oss, og deg oppdatert, slik at vi møter fremtiden med et smil.
Visste du at vi har gode service og vedlikeholdsavtaler som sikrer både utstyret ditt og dine data hvis noe skulle skje?
Ved å tegne en serviceavtale med oss får du gode priser på serverleie, vedlikehold og service på alt du måtte ha av utstyr og programvare, rabatterte priser på konsulenttimer og en fast kontaktperson å forholde deg til! Høres ikke det trygt og godt ut?
Roger Langseth hos Adcom Kristiansund er en av de mange trivelige teknikerne vi har på laget. Han har mange års erfaring med å redde folk ut av ulike kniper når uhellet først har vært ute.
Relaterte innlegg
Adcom – Gir deg tid
Tid er en av de mest kostbare ressursene i norske bedrifter. Det er heller ikke tvil om at lønnsnivået i Norge krever at man arbeider så effektivt som mulig, men uten at dette får negative konsekvenser for de ansatte. Vårt mål er at bedriften skal ha både høy...
Skyspesialist/løsningsarkitekt
Adcom Molde søker etter skyspesialist/løsningsarkitekt til vårt avdelingskontor i Volda for vår satsing på PaaS, SaaS og IaaS.
OneStop Reporting – effektiviserer rapportering og budsjettering
Unngå tidkrevende flikking og tilpassing av Excel-filer hver gang du skal ta ut en rapport eller lage et budsjett. Med OneStop Reporting får du tilgang til alle dine regnskapsdata i en skybasert plattform.
FØLG OSS!
KONTAKT OSS!
Adcom Førde: 57 72 35 00
Adcom Kristiansund: 71 67 84 90
Adcom Molde: 71 25 06 40
Adcom Volda: 70 05 51 50
Adcom Jevnaker: 913 73 320