Trygt, driftsikkert og pur norsk

sep 11, 2016Blogg, Gir deg tid

Skybasert IT-drift er mer aktuelt enn noen gang. Men hvor befinner egentlig skya seg, og hva er den? Hvor sikker er den? For oss i Adcom representerer skya kortreist, grønn kvalitet – helt enkelt og helt trygt.

Skybasert IT-drift er mer aktuelt enn noen gang. Men hvor befinner egentlig skya seg, og hva er den? Hvor sikker er den? For oss i Adcom representerer skya kortreist, grønn kvalitet – helt enkelt og helt trygt.

Hva er skytjenester?

Ifølge Ciscos Global Cloud Index (GCI) ventes det at 76 prosent av all datasentertrafikk vil driftes via sky innen 2018. Imidlertid opplever mange skytjenester som et diffust og lite håndgripelig begrep, og det er i utgangspunktet ikke så rart. Selv om ordet nå har vært flittig brukt av både media og leverandører i flere år, finnes det et utall av både varianter, tilbydere og beskrivelser i markedet.

Oppsummert kan man si at skyløsninger er en samlebetegnelse på alt fra dataprosessering og – lagring til programvare på servere tilgjengelig fra eksterne serverparker tilknyttet Internett. Tjenestene kan deles opp i tre modeller basert på hvor mye kontroll kunden selv ønsker å ha over applikasjoner, servere, nettverk, operativsystemer og lagringsmuligheter: Programvare som tjeneste (SaaS), plattform som tjeneste (PaaS) og infrastruktur som tjeneste (IaaS). Skytjenester kan videre deles inn i leveransekategorier, såkalt allmenn tilgjengelig sky (Public Cloud), privat sky (Private Cloud) og hybridsky (Hybrid Cloud), en blanding av de andre modellene.

 

Fornybart, pålitelig og fornuftig

”Renewable, reliable, reasonable”. Slik markedsfører IKT Norge norske grønne datasentre globalt, og det bekreftes jevnlig fra verdensledende IT-aktører at nordiske sky-leverandører er blant de mest attraktive av alle. Blant hovedfordelene som fremheves for Norges del, er for det første tilgangen på fornybar, stabil og kortreist energi i form av vannkraft – her spares både kostnader og miljø. For det andre gjør det kjølige klimaet at kjøling av datasentrene både blir mindre ressurskrevende og mer stabilt sammenlignet med sentre i andre deler av verden. For det tredje er det svært trygt å velge norske sky-leverandører, både med hensyn til geologiske forhold, politisk stabilitet og finansiell situasjon.

Et av disse grønne datasentrene holder hus i en fjellhall utenfor Eide på Nordmøre.

– Her, midt ute på bygda, finner du skya vår, smiler Ivar A. Thorvik, daglig leder av Adcom Molde og ansvarlig for oppstarten av selskapets skysatsning sammen med kollegene Rune Djuvsland og Jørgen Riibe fra Adcom Kristiansund og Adcom Namsos.

– Møre og Romsdal; da sier det seg selv at det er trygt. Og kjølig! Ved å benytte serverløsningene våre i fjellet sparer man faktisk hele 90 % av energiforbruket sammenlignet med kjøling av servere i eget datarom ute hos bedriften.

«Med Adcom Sky kan du både spare mijøet og redusere kostnader»

En annen viktig fordel er at doble løsninger for blant annet servere, nettverkskort og strøm- og fiberlinjer sikrer at anlegget til enhver tid er i stabil drift med ekstra kapasitet i alle ledd. Dette vil det være svært kostnadskrevende og tungt å håndtere for den enkelte bedrift på egenhånd, og få har derfor mulighet til å selv ha et like godt og omfattende sikkerhetsnett internt. Det kan samtidig nevnes at senteret vi drifter Adcom Sky-løsningene fra, nå flere ganger har vært med helt til finalerundene om kontrakter med globale bedrifter, noe som gir et tydelig signal om kvaliteten som leveres her.

 
– Gjennom Adcom Sky tilbyr vi løsninger for bedrifter i hele landet, fortsetter Thorvik. Ingen for stor, ingen for liten. Og alle bransjer er like aktuelle. Hver enkelt kunde velger selv hvor omfattende avtale man vil tegne – man kan eksempelvis kun ha lagring via sky og administrere det meste selv, eller sette ut hele IT-driften til Adcom. Dette avhenger av både ønsker, kapasitet og ressurser hos kunden, sammen skreddersyr vi en optimal løsning tilpasset bedriften det gjelder.
 
– Med Adcom Sky kan du både spare miljøet og redusere kostnader, avslutter Thorvik.- Samtidig sikrer du driftsstabilitet og backupløsninger på en svært enkel og trygg måte. Ta kontakt med ditt lokale Adcom-kontor for mer informasjon og en hyggelig prat om alternativene som kan passe for din bedrift. Vi ser frem til å høre fra deg!
  • Løsningen er designet uten «single point of failure»
  • Servere, switcher, kontrollerkort, nettverkskort og kontrollere på lagringssystemet er duplisert
  • Lett å skalere løsningen med nye servere, disker etc.
  • Løsningen er plassert hos Troll Housing på Nordmøre, et gruveanlegg i Eide kommune
  • Duplisert strøm igjennom UPS og nødaggregat.
  • Duplisert tilgang til Internett igjennom flere fiberleverandører
  • Sikker adgangskontroll med fysiske sperrer
  • Sikker lokasjon mot brann, flom, solstormer etc.
  • Grønn lokasjon med naturlig vann-/luftkjøling

TEKST / Marie Gjære Gundersen 
FOTO / Marie Gjære Gundersen & Trollhousing.no

Likte du det du leste og vil ha mer? Fyll ut skjemaet under da vel!

* indicates required

Relaterte innlegg

Adcom – Gir deg tid

Tid er en av de mest kostbare ressursene i norske bedrifter. Det er heller ikke tvil om at lønnsnivået i Norge krever at man arbeider så effektivt som mulig, men uten at dette får negative konsekvenser for de ansatte. Vårt mål er at bedriften skal ha både høy...

les mer
Share This